ΑΓΟΡΑ

Σε συνέντευξη που έδωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και την εκπομπή 'Καλημέρα Ελλάδα', τονίζει ότι κανένα κόκκινο δάνειο δεν θα πάει σε χέρια ξένου fund.

Προτεραιότητές της κυβέρνησης είναι τα κόκκινα δάνεια και η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε κοντά μας την κυβερνητική εκπρόσωπο, κυρία Όλγα Γεροβασίλη. Αν κι εσείς ξενυχτισμένη, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να ενημερωθούμε. Λοιπόν, ακούσαμε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε πάρα πολλούς τομείς. Το θέμα, κυρία υπουργέ, είναι εάν υπάρχει δυνατότητα οι έλληνες πολίτες να συνεισφέρουν για να μπορέσει η πατρίδα να φύγει, να ξεφύγει από την κρίση, αλλά εάν έχουν τη δυνατότητα. Το έχετε λάβει υπόψη σας σοβαρά αυτό, ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Οι Έλληνες πολίτες πραγματικά έχουν συνεισφέρει, περισσότερο δε δύσκολο έχουν συνεισφέρει οι πιο αδύναμοι και αυτοί που μπορούσαν να αντέξουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια. Πραγματικά, έχει εξαντληθεί και η φοροδοτική ικανότητα πάρα πολλών ανθρώπων και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Φυσικά και ελήφθησαν υπόψη όλα αυτά. Σας θυμίζω ότι το μεγάλο δίλημμα, όμως, που είχαμε το καλοκαίρι, το μεγάλο δίλημμα ήταν αυτό της άτακτης χρεοκοπίας της χώρας. Κατά συνέπεια, έχουμε μπροστά μας, έχουμε μια συμφωνία, έχουμε μια συμφωνία που έχει πολλά μέτρα, τα οποία δεν θα θέλαμε να υπάρχουν. Παλέψαμε και αντιμετωπίσαμε και καταφέραμε να μην υπάρχουν κάποια εξ’ αυτών. Έχει όμως και μερικά θετικά σημεία. Σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε γρήγορα στην εφαρμογή ενός πρώτου πακέτου μέτρων, προκειμένου να φτάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το πρώτο σημαντικό βήμα, προκειμένου ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το χρέος της χώρας και, βεβαίως, ταυτόχρονα να γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε για να γίνει αυτό, που και εγώ το θεωρώ επιβεβλημένο και όλοι μας το θεωρούμε επιβεβλημένο, ότι θα πρέπει να γίνει η αξιολόγηση. Βασική προϋπόθεση για να γίνει η αξιολόγηση, θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και όχι μόνο. Είναι κάποια προαπαιτούμενα τα οποία έχουν μπει από τη συμφωνία. Το θέμα είναι εάν αυτά τα προαπαιτούμενα και αυτού του είδους η ανακεφαλαιοποίηση που θα γίνει, μπορεί να την αντέξει ο Έλληνας και να γίνω σαφής. Κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα τα λεγόμενα. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο αριθμός. Ακούγεται ότι θα καταφύγετε στη λύση που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν έτοιμες να καταφύγουν και εσείς το καταγγέλλατε. Και καλά κάνατε και το καταγγέλλατε, το καταγγέλλαμε και εμείς από εδώ από την εκπομπή. Δηλαδή τι; Να πουλήσουμε τα μη εξυπηρετούμενα σε ξένα fund σε πολύ χαμηλή τιμή στο 30% της αξίας τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα συμβεί.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα συμβεί;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τα κόκκινα δάνεια δεν θα πουληθούν σε ξένα funds. Αυτό είναι δέσμευση και έχει ανακοινωθεί και από τον υπουργό, τον κύριο Σταθάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί να μην το κάνουμε με τους πολίτες, δηλαδή, θέλω να πω. Εάν εγώ χρωστάω και έρθει η τράπεζα και πει ‘’κοίταξε, κύριε Παπαδάκη, χρωστάς εκατό χιλιάδες. Ούτως ή άλλως χαμένα τα έχω. Έτοιμα είναι τα κοράκια του εξωτερικού να τα πάρουν. Πάρε το ρε παιδάκι μου το 30%’’.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε και είναι η σημαντική διαφορά από τους προκατόχους.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν θα το κάνετε αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό δεν θα συμβεί. Κοιτάξτε, οι άμεσες προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι, πραγματικά, η νομοθέτηση για τα κόκκινα δάνεια και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτές είναι υψηλής προτεραιότητας δεσμεύσεις της κυβέρνησής μας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιμένουμε να το δούμε. Μετά, κυρία υπουργέ, ένα καλό ξεκαθάρισμα που θα έπρεπε να κάνετε στην ελληνική κοινωνία είναι το να πάμε σε ιδιαίτερες ομάδες. Παλαιότερα σε αυτήν την εκπομπή μας λέγανε ασχολείστε μόνο με τους συνταξιούχους και όχι με τον ενεργό πληθυσμό. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό των ελληνικών οικογενειών συντηρείται από τους συνταξιούχους. Και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχει επιδοματικό χαρακτήρα πια, βεβαίως…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είστε από την ελληνική περιφέρεια και τα ξέρετε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: … και πέντε άνθρωποι και περισσότεροι ενδεχομένως…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τι λέμε τώρα σε αυτούς; Επειδή έχουμε ανεργία και δεν έχουμε εισφορές, επειδή τα λεφτά οι προηγούμενοι τα φάγανε στο PSI και στο χρηματιστήριο, στα δομημένα ομόλογα και σε διάφορα, επειδή, λοιπόν, έχουμε αυτά τα προβλήματα, συνταξιούχε θα σου κόψουμε κι άλλο τη σύνταξη. Ακούγεται ότι θα έχουμε μειώσεις των συντάξεων.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, δεν είναι ο στόχος μας να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την προηγούμενη λογική και πρακτική. Δηλαδή, κόβουμε μισθούς, συντάξεις, αυξάνουμε τη φορολογία και θα βγούμε από την κρίση. Αυτό έλεγαν τα προηγούμενα μνημόνια. Αντισταθήκαμε σ’ αυτό και θα αντισταθούμε σ’ αυτό. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι αυτή η συνταγή οδήγησε τη χώρα και οδήγησε τους έλληνες πολίτες σε δεινή κατάσταση. Δεν είναι συνταγή εξόδου, δεν είναι συνταγή επιτυχίας. Είμαστε σε πλήρη γνώση. Προσπαθούμε και θα παλέψουμε σκληρά. Ένα από τα θετικά της συμφωνίας είναι ότι έχει αφήσει ανοιχτά θέματα, στα οποία μπορούμε από μόνοι μας να βρούμε ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να έχουμε το εισπρακτικό αποτέλεσμα το οποίο είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνω είναι ένα από τα θετικά της συμφωνίας. Και, επίσης, έρχεται στο άμεσο διάστημα, δηλαδή, περίπου στον Νοέμβριο, το καινούργιο φορολογικό σχέδιο που θα έχει έναν αναδιανεμητικό χαρακτήρα…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το περιμένω με αγωνία αυτό.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: …με μεγαλύτερα βάρη σ’ αυτούς που ευνοήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια ή που αντέχουν περισσότερο να σηκώσουν βάρος. Ο πρώτος στόχος είναι να προστατέψουμε τους αδύναμους, αυτούς που έπληξε περισσότερο η κρίση και αυτούς που πλήττονται και σήμερα περισσότερο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε κάτι; Με τα ισοδύναμα έχουμε μια ένσταση εδώ, ως εκπομπή, και το λέμε και θα ήθελα να τη μοιραστούμε. Εάν τα ισοδύναμα είναι να πάρω από εδώ, να βάλω εκεί, να πάρω από εκεί, να βάλω από εδώ…
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα αυτό γινόταν.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό γινόταν. Ήταν ένα ανοικοκύρευτο, ασουλούπωτο πράγμα, το οποίο τι έκανε; Έπαιρνε από τη μια τάξη, έδινε στην άλλη. Εμείς, ξέρετε τι θέλουμε να κάνετε; Να ψάξετε να βρείτε αυτούς που δεν ξέρουν πού είναι η εφορία της γειτονιάς τους.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να βγάλετε, να ψάξετε να βρείτε αυτούς που δηλώνουν φτωχοί και έχουν κότερα. Δεν είναι λαϊκισμός αυτός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που λέτε τώρα είναι στόχος υψηλής προτεραιότητας.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάντε το όμως.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως. Κάθετα είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή και ασφαλώς να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια διαφεύγουν μέσα από ένα σύστημα διαπλοκής, το οποίο αναλύθηκε, χθες, διεξοδικά από τον Πρωθυπουργό. Μεταξύ των άλλων, εκτός του ότι αυτό θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και θα απαλλάξει από φόρους τα ασθενέστερα στρώματα, θα αποκαταστήσει και ένα αίσθημα αδικίας, το οποίο, εν πάση περιπτώσει…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάντε το, για να μην σας κατηγορήσουν ότι κάνετε τα ίδια. Να σας πω ένα άλλο παράδειγμα; ΕΝΦΙΑ. Δεν το άκουσα να το πει ο Πρωθυπουργός. Μπορεί να του ξέφυγε, μπορεί να το ξέχασε.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν ήταν δυνατόν να μιλήσει για τον ΕΝΦΙΑ. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν φόροι…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι άδικη φορολογία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν υποστήριξα, ούτε υποστηρίζουμε ότι αυτή η φορολογία που έχει επιβληθεί είναι δίκαιη. Δεν υποστηρίζουμε κάτι τέτοιο. Το αντίθετο. Είμαστε εδώ, για να παλέψουμε ακριβώς, για να αλλάξουμε τα φορολογικά βάρη να πέσουν στις πλάτες άλλων. Αυτό θα αποτυπωθεί στο καινούργιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα είναι μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για τη χώρα. Μια μεταρρύθμιση, η οποία, πραγματικά, να ανακουφίσει αυτούς που δεν αντέχουν. Θα πρέπει να πληρώσουν οι κατέχοντες, θα πρέπει να πληρώσουν οι πλούσιοι, θα πρέπει να πληρώσουν αυτοί που κερδίζουν περισσότερα και να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν ή φοροαπαλλάσσονται τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια σε αυτή τη χώρα. Αυτή θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι στιγμής, βέβαια, μπορεί να μας ακούνε και να γελάνε, γιατί λένε «δεν μας έχει αγγίξει κανείς».
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Το «μέχρι στιγμής» αντιλαμβάνεστε ότι το φορολογικό σύστημα κάθε έτος-το ξέρετε καλύτερα από μένα- ψηφίζεται το προηγούμενο έτος. Δηλαδή, φόροι που πληρώνονται σήμερα και αυτοί που αποτυπώθηκαν το καλοκαίρι, δεν είναι φόροι που τους επέβαλε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι και περιμένω με αγωνία να δω τι θα κάνετε εσείς.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: ...είναι φόροι που έρχονται από πριν. Το δικό μας φορολογικό σχέδιο θα αποτυπωθεί μέσα στον Νοέμβριο.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να κλείσουμε το θέμα με τον ΕΝΦΙΑ, είναι ότι έχουμε και αυτή την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που λέει ότι κακώς το κράτος δεν έχει αλλάξει τις αντικειμενικές αξίες από το 2007, κυρία Γεροβασίλη, και εσείς αδικείστε γι’ αυτό το οποίο θα πληρώσετε. Δηλαδή, πληρώνετε για την αξία του ακινήτου σας τη χρυσή εποχή της ευδαιμονίας, ενώ η τιμή του ακινήτου σας έχει πέσει δύο και τρεις φορές κάτω.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως, υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία. Αυτό, όμως, σας θυμίζω ότι είναι συνδεδεμένο και με τον δανεισμό και με τα δάνεια και πρόκειται να συζητηθεί ολοκληρωμένα μέσα στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Και είναι στις δεσμεύσεις μας και στις προτεραιότητες επίσης η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η οποία θα πρέπει να γίνει. Αυτά όλα είναι έτσι όπως τα λέτε, έτσι αποτυπώνεται η πραγματικότητα. Αυτήν την πραγματικότητα είμαστε εδώ για να αλλάξουμε και αυτές είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και επιτέλους ανοίγει ο δρόμος μπροστά μας για να κυβερνήσουμε. Όπως ξέρετε, περάσαμε πολύ δύσκολη περίοδο, δεν ήταν δυνατόν να συμβούν αλλαγές ούτε στο φορολογικό το προηγούμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να δώσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη. Και όχι μόνο για το φορολογικό, αλλά και για όλα αυτά που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρωθυπουργό και όπως σήμερα και αύριο θα αναλυθούν οι προτεραιότητες όλες από όλους τους υπουργούς για το κυβερνητικό σχέδιο της τετραετίας.

ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχετε οικογένεια, ξέρετε τι χρειάζεται για να μεγαλώσει ένα παιδί. Μιλάγαμε για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, και εδώ είναι κάτι το οποίο εξοργίζει. Άλλο η επιλογή του γονέα, αυτοί που έχουν στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία ή κάποιοι κάνουν την ανάγκη υποχρέωση πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο το ιδιωτικό σχολείο. Στερούνται για να πάει το παιδί τους στο ιδιωτικό σχολείο ή κάποια εποχή είχαν χρήματα, τώρα δεν έχουν, αλλά λένε «Κάτσε να τελειώσει και θα κάνω θυσίες για να τελειώσει το παιδί μου σε ιδιωτικό σχολείο». Δεν αναφέρομαι σ’ αυτή την κατηγορία. Εγώ αναφέρομαι σε αυτό που τσουβαλιάζουμε στην ιδιωτική εκπαίδευση και που είναι οι ελλείψεις του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Ξένες γλώσσες που έμαθαν τα παιδιά μας, κυρία Γεροβασίλη; Στα ιδιωτικά φροντιστήρια, έτσι;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Βεβαίως.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να περάσουν στο Πανεπιστήμιο …
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μα είναι σειρά παθογενειών. Είναι όπως το περιγράφετε κύριε Παπαδάκη. Είναι σειρά παθογενειών η οποία οδηγεί όλες τις οικογένειες, οριζόντια, στην ιδιωτική εκπαίδευση. Και αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι ο αυξημένος ΦΠΑ, οριζόντια, στην ιδιωτική εκπαίδευση, είναι ένα αντιλαϊκό μέτρο στο μεγαλύτερό του ποσοστό. Δεν μιλάμε για κάποιες οικογένειες προνομιούχες οικονομικά, που εξ επιλογής αυτό θα έκαναν. Αλλά σήμερα, όπως το είπατε και εσείς, εκτός του ότι πλήττεται η κάθε λαϊκή και μέση οικογένεια, που αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα, υπάρχουν πολλοί γονείς σκληρά εργαζόμενοι που έχουν στείλει το παιδί τους στο ιδιωτικό σχολείο προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες της δουλειάς. Και αυτό είναι κατανοητό.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σε φροντιστήριο για ξένη γλώσσα, βρεφονηπιακοί σταθμοί… Ξέρετε, εδώ έχουμε μια συνάδελφό μας – προηγουμένως λέγαμε το παράδειγμα και τη δείξαμε κιόλας, το δέχθηκε-που για οκτακόσια Ευρώ το χρόνο, μη φανταστείτε τώρα ότι έχει μισθό που τρέχει από τα μπατζάκια, ξεπερνάει το εισοδηματικό κριτήριο και υποχρεώνεται να στέλνει το παιδάκι της, για να μπορεί να δουλεύει, σε βρεφονηπιακό σταθμό. Τετρακόσια εβδομήντα Ευρώ το μήνα. Πολλά λεφτά.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχω υπάρξει κύριε Παπαδάκη και δημοτική σύμβουλος πολλά χρόνια και έχω βρεθεί απέναντι σ’ αυτά τα προβλήματα. Και ξέρετε, ό,τι δεν μπορεί να καλύψει το κοινωνικό κράτος μετατίθεται στην τσέπη του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό κατηγορούμαστε για κρατιστές, όταν μιλάμε για κράτος το οποίο να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που πρέπει στον Έλληνα πολίτη. Αυτός είναι και ο στόχος μας.
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός σε ισοδύναμα μέχρι τον Νοέμβριο, αλλά δεν ακούσαμε ποια είναι αυτά. Και επειδή απευθύνθηκε και στην αντιπολίτευση και είπε «προτείνετε και εσείς», φαίνεται σαν να μην τα έχετε τα ισοδύναμα. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Αυτό που λέμε «εξεύρεση ισοδυνάμων», μη φανταστείτε ότι είναι μια εύκολη ιστορία. Η συμφωνία η οποία ψηφίσθηκε το καλοκαίρι, προέκυψε μετά από σκληρή διαπραγμάτευση σε πάρα πολλά σημεία, αλλά πολλά εξ αυτών είναι αρκετά περιοριστικά. Επομένως σήμερα αυτό το οποίο γίνεται, είναι η προσπάθεια να βρούμε ισοδύναμα για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, που είμαι πεπεισμένη ότι θα βρεθούν και είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών βεβαίως και γίνεται δουλειά σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ο στόχος είναι να βρεθεί από το οικονομικό επιτελείο και από τα Υπουργεία σειρά, μια λίστα δηλαδή, ισοδύναμων, η οποία θα αντικαταστήσει ή θα ελαφρύνει βάρη τα οποία δεν θέλουμε να πέσουν στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών. Είναι μια δύσκολη δουλειά αυτή, είναι μια σημαντική δουλειά, η οποία γίνεται αλλά και θα γίνεται συνεχώς. Αν υποθέσουμε ότι προχωρούν τα φορολογικά μας έσοδα, τα έσοδα του κράτους, αυτό αντίστοιχα θα μας βάζει και σε μια δυνατότητα να περνάμε και σε μια ελάφρυνση.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ότι δεν έχουμε έσοδα, όμως, και είναι 81% τα ληξιπρόθεσμα, σημαίνει ότι δεν έχουν να πληρώσουν. Δεν σας λέω τον μπαταξή…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, με τους φόρους, όσους φόρους και να βάλουμε στους πολίτες, δεν θα βγει η χώρα. Αυτό το γνωρίζουμε. Εάν η χώρα δεν περάσει σε ανάπτυξη, δεν πρόκειται να λύσουμε τα ζητήματά μας. Και αυτό είναι στις προτεραιότητες που ανακοινώθηκαν χθες. Οι προτεραιότητες δεν είναι «βάλτε φόρους και μειώστε μισθούς και συντάξεις», τη γνωστή συνταγή, αυτή που αναφέραμε και πριν, την καταδικασμένη πολιτική, αλά στόχοι και πολύ συγκεκριμένα μέτρα για να …
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχει φόρους, όμως, το 2016.
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Προϋπολογισμός προβλέπει ύφεση και το 2016. Δεν λέει ανάπτυξη.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Κοιτάξτε, εγώ σας είπα για το σχέδιο ανάπτυξης. Αποτυπώθηκε και χθες και λέμε ειλικρινώς , δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο, είναι πασιφανές. Ο στόχος είναι να περάσουμε σε ρυθμό ανάπτυξης -το είπε χθες ο Πρωθυπουργός-στο τέλος του 2016, στο δεύτερο εξάμηνο. Μέχρι τότε δεν προβλέπεται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε, έχουμε έναν λαό κυρία Γεροβασίλη, τον οποίον θα πρέπει κάποια στιγμή να σκεφτούμε ότι αυτός ο λαός είναι ένας υπέροχος λαός.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μόνο αυτό σκεφτόμαστε κύριε Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ξέρετε γιατί σας το λέω; Θα αντιληφθείτε γιατί το λέω. Βλέπαμε όλοι εικόνες χθες από τη Γαλλία , από την ανακοίνωση ότι η Air France θα μειώσει κατά 3.000 το προσωπικό της.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Μαζικές απολύσεις.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πιάσανε το Διευθυντή Προσωπικού, του σκίσανε τα ρούχα. Είδατε σκηνές, εδώ στην Ελλάδα, τέτοιες; Όταν έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που πραγματικά θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, αγωνιούν καθημερινά αν θα βρουν δουλειά, αλλά όμως, νισάφι, σ’ αυτούς τους ανθρώπους τους επιβάλουμε και φόρο. Δηλαδή το 12000 που καθορίζει τον πλούτο είναι με βάση το τεκμαρτό εισόδημα. Δηλαδή αν είναι παντρεμένος, έχει ένα σπίτι στην Αρτα…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τον πλούτο σε εισαγωγικά. Διότι δεν πρόκειται περί πλούτου. Πρόκειται για ένα εισόδημα ελάχιστα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Δεν είναι πλούτος αυτός. Σας θυμίζω και τον αγώνα που έχουμε δώσει και που έχουμε κρατήσει το ζήτημα των μαζικών απολύσεων.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μεγάλο θέμα.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Σας θυμίζω πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το καλοκαίρι, λίγο πριν υπογράψουμε τη συμφωνία, που μας πίεζαν «υπογράψτε τώρα, γρήγορα, μια συμφωνία, καταστρέφεται η χώρα κ.λπ. υπογράψτε ό,τι σας φέρνουν» όπως έκαναν οι προηγούμενοι, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, συγκυβέρνηση, ήταν έτοιμη να περάσει και στη χώρα μας η απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων. Αυτό απετράπη από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Βέβαια, να δούμε τι θα πει και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Γιατί πήγε στις καλένδες το θέμα αυτό. Και αν το Διεθνές Γραφείο Εργασίας πει ότι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας …
ΣΙΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το ξαναδούν από μηδενική βάση.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν είναι έτσι. Και όπως γνωρίζετε ο κ. Κατρούγκαλος ήταν χθες στη Σύσκεψη που έγινε για να προσαρμοστούν στα ευρωπαϊκά δεδομένα οι εργασιακές σχέσεις και να μην έχουμε τις συνθήκες της «γαλέρας».
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ένα τελευταίο ερώτημα κ. Υπουργέ, για να σας αφήσουμε επειδή γνωρίζουμε ότι έχετε υποχρεώσεις: Κάθε τρεις μήνες θα έρχονται οι Θεσμοί, οι τροϊκανοί θα έρχονται τώρα, κακά τα ψέματα, μην τους κάνουμε Θεσμούς ξαφνικά…
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Τροϊκανοί;
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι. Και τροϊκανοί, μην πούμε, τροϊκανοί – τροϊκανάδες.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Δεν έχουν σημασία οι λέξεις, η ουσία έχει σημασία κ. Παπαδάκη.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως: Θα έρχονται κάθε τρεις μήνες και θα κάνουν έλεγχο. Μπορεί να μην πηγαίνουν στο γραφείο μέσα, με σταυροπόδι ή το πόδι πάνω στο γραφείο, αλλά θα κάνουν έλεγχο. Θα λένε «Δεν μου λέτε; Γιατί δεν κάνατε αυτό;». Θα βλέπουν το λογαριασμό. Τι θα κάνετε, αλήθεια, αν σας πουν σε έξι μήνες «Δεν φτάνουν αυτά, βάλτε κι άλλα»;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Έχουμε μια συμφωνία η οποία- στα θετικά της είναι ότι- είναι τριετής. Έχει σταθερή χρηματοδότηση, και έχει αφήσει και χώρο για μια συνεχή διαπραγμάτευση σε πάρα πολλά επίπεδα και μεγάλα, σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά που αναφέρατε, τα εργασιακά, τα ασφαλιστικά, τα οποία είναι για το επόμενο διάστημα και τα οποία θα διαπραγματευθούμε με τους όρους με τους οποίους συζητήσαμε και σε αυτή τη συζήτηση που κάναμε σήμερα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Capital Controls: Πότε βλέπετε να τελειώνουν;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ δεν είμαι ειδική γι’ αυτό, αλλά ξέρω τις ανακοινώσεις και της κ. Κατσέλη και των αρμοδίων ότι στις αρχές του 2016 θα τελειώσουμε με τα Capital Controls.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μένει η απειλή για το κούρεμα των καταθέσεων. Το έχουμε ξεπεράσει αυτό, το κούρεμα των καταθέσεων;
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα έχει τελειώσει πια οριστικά το θέμα των καταθέσεων. Οι καταθέσεις σήμερα και αυτό αποτυπώθηκε όχι μόνο από εμάς αλλά και από τους Ευρωπαίους και από το καλοκαίρι ότι έχει φύγει οριστικά σαν πρόβλημα. Με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης- ένας λόγος για τους οποίους είναι πάρα πολύ σημαντική η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών- τελειώνουμε οριστικά με τέτοιου είδους μέτρα.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπαμε τα πρώτα, ελπίζουμε να έχουμε μια τακτική επικοινωνία.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Φυσικά θα έχουμε μια τακτική επικοινωνία και θα έχουμε την ευκαιρία να ξετυλίξουμε πάρα πολλά από αυτά τα οποία και ανακοινώθηκαν χθες και θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες και βεβαίως όλη αυτή την περίοδο μέχρι τα Χριστούγεννα, η οποία είναι καθοριστική πραγματικά για τη χώρα. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά. Ο Πρωθυπουργός έδωσε την κατεύθυνση ούτως ώστε αυτό το σχέδιο που έχει αυτά τα επώδυνα μέτρα, τουλάχιστον στην αρχική του φάση, είναι όμως ένα σχέδιο τετραετίας και ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση και εξόδου από όλα αυτά τα κακά που αναφέρατε και εσείς. Έξοδος από την επιτροπεία, έξοδος από τα μνημόνια.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Περιμένουμε να νομοσχέδια, λοιπόν, γιατί τώρα πια είμαστε στις εξαγγελίες και από αυτό θα κριθείτε, από τα νομοσχέδια και στην πράξη, όχι από τα λόγια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Στην πράξη κρίνεται.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε και ελπίζουμε η κριτική μας να μην είναι τόσο αυστηρή, αλλά να λέμε ότι κάτι κάνατε. Προσωρινά είμαστε στα λόγια.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Η κριτική σας να είναι πάντα αυστηρή.
ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εγώ σας ευχαριστώ.

e horos logo

  tsiolis

podilata

 Karta

 KarzPreveza

 

Στην Άρτα «ταξιδεύει» η παράδοση του Πωγωνίου μετά από πρόσκληση του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης «Ο Σκουφάς» για παρουσίαση της Πωγωνίσιας Φορεσιάς.

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τον Πολιτιστικό Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου, στις 8:30μ.μ., στην Πνευματική Στέγη του Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ομιλία από την Φιλόλογο κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή για την ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της Πωγωνίσια Φορεσιάς, θα προβληθεί σχετικό ντοκιμαντέρ ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης, ο Πρόεδρος του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτης κ. Νικόλαος Μπανταλούκας και ο Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Μιχάλης Μάγκος. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί τιμητική βράβευση του τμήματος γυναικών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακούς χορούς και μουσική από το συγκρότημα του Κωνσταντίνου Λιόντου.

 

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΙΤΣΑΣ σε ανακοίνωσή του, αναφέρει:  "Κτηνοτρόφε, Κτηνοτρόφισσα,
Μετά το ΠΑΣΧΑ με τα  καλάθια “καπαμά” της κυβέρνησης ήρθαν και οι γαλακτοβιομηχανίες για να μειώσουν την τιμή του γάλακτος!!
Έτσι η «ΔΩΔΩΝΗ» μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού σ΄αυτή και τον κουρνιαχτό των εγκαινίων και των πανηγυρισμών για την επέκταση της βιομηχανίας,
για το ρεκόρ εξαγωγών φέτας, για τα νέα προϊόντα μας έστειλε την «λυπητερή». Στα τιμολόγια που πήραμε είδαμε να μειώνεται αναδρομικά (από τον Μάρτη) η
τιμή του γάλακτος στους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους που παράγουν μέχρι και 60 τόνους κατά τρία λεπτά!! Δεν θα σταματήσουν εδώ ετοιμάζουν και νέα
μείωση!! Η μείωση της τιμής θα προσθέσει νέες δυσκολίες ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους που είναι ήδη χρεωμένοι στις τράπεζες και δεν τα φέρνουν
βόλτα, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την παραγωγή. Ήδη ένας στους δέκα κτηνοτρόφους έχει εγκαταλείψει την παραγωγή σύμφωνα και με τα
τελευταία στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Με τον τρόπο αυτό προωθείται ο μόνιμος στόχος της ΚΑΠ της ΕΕ που είναι η συγκέντρωση της παραγωγής σε όλο και πιο λίγα χέρια και γι΄ αυτό κάθε
αναθεώρησή της είναι και χειρότερη από την προηγούμενη όπως και η τωρινή που ξεκίνησε αρχές του 2023.
Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές της φέτας έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ το 2022 έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019 και δείχνουν ότι η διαχρονική πολιτική της
εξωστρέφειας των προϊόντων «Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» έχει να κάνει αποκλειστικά με τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και την βελτίωση της
θέσης τους στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.
Παράλληλα η κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα μας για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα επικαλούμενη το πλαίσιο της «ελεύθερης
αγοράς» την ίδια στιγμή που εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στις
εταιρείες διαχείρισης των απορριμμάτων, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη
τιμή.
Στην ανάπτυξη αυτή που κίνητρο έχει τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών και όχι τις διατροφικές ανάγκες του λαού οι δικές μας ανάγκες και οι κόποι
μας δεν χωράνε.
Είναι καιρός να πούμε φτάνει πια. Μέσα από το σύλλογό μας και δυναμώνοντάς τον, φτιάχνοντας καινούργιους όπου δεν υπάρχουν να κάνουμε πράξη το σύνθημα των
αγώνων μας «ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Η ΕΛΠΙΔΑ» γιατί δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από καμία κυβέρνηση που οδηγό έχει
την ΚΑΠ της ΕΕ.
 
Μέσα από την πείρα που συγκεντρώσαμε βγάλαμε το συμπέρασμα ότι μόνο όταν εμπιστευτήκαμε τη δύναμή μας και προχωρήσαμε σε αγώνες τοπικά, περιφερειακά
και πανελλαδικά σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και έχοντας τη στήριξη του υπόλοιπου λαού που και αυτός υποφέρει, καταφέραμε να
αποσπάσουμε μικρές και οι μεγάλες ανάσες όπως το αφορολόγητο, τις ενισχύσεις- ψίχουλα για την κάλυψη της αύξησης των ζωοτροφών κλπ.
Το επόμενο διάστημα ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε πλατιά ενημέρωση όλων των κτηνοτρόφων για να αποφασίσουμε την παραπέρα δράση μας, για
να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας και να απαιτήσουμε:
- Καμία μείωση στην τιμή του γάλακτος.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα αγροεφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
- Κατώτατες εγγυημένες τιμές στο γάλα και το κρέας που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
- Επιδότηση στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές. Ενίσχυση για κάθε ζώο.
-Άμεση πληρωμή των κτηνοτροφικών - αγροτικών προϊόντων με την παράδοση.
- Όχι στις ελληνοποιήσεις γάλακτος και κρέατος που απορρέουν από την ΚΑΠ και τις υπογραφές των ελληνικών κυβερνήσεων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
- Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το φυτικό - ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
- Να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα των επιχειρηματικών ομίλων σε βοσκήσιμες εκτάσεις, δάση, δασικές εκτάσεις. Να μην υπάρξει αλλαγή του χαρακτήρα και χρήσης γης προς όφελος του κεφαλαίου.
- Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων που καταστρέφουν το περιβάλλον και κλέβουν τον πλούτο του λαού.
 
ΖΙΤΣΑ Μάιος 2023"

Κοντά στους Ηπειρώτες-εκθέτες στην διεθνή έκθεση Hermes Expo, η οποία έλαβε χώρα στο Old Bridge, Νιου Τζέρσει των ΗΠΑ, βρέθηκε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου.

Ο κ. Δήμου είχε την ευκαιρία σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους Ηπειρώτες-εκθέτες να διαπιστώσει και από κοντά το υψηλό επίπεδο παρουσίασης των προϊόντων. Επιπλέον, είχε τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με στελέχη της Περιφέρειας Ηπείρου και του επιμελητηρίου Ιωαννίνων, από το οποίο έλαβε και αναμνηστική πλακέτα.

Τον χαιρετισμό του στην έναρξη της έκθεσης, ο κ. Δήμου συνεχάρη τον ιδρυτή και Πρόεδρο της Έκθεσης κ. Κοτρότσιο για την σημαντική συμβολή του στην προβολή της Ελλάδος και των επιχειρήσεων στην αγορά των ΗΠΑ. Τόνισε δε, ότι το ΠΣΗΕ παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της Περιφέρειας, των Επιμελητηρίων και εν γενεί της επιχειρηματικής κοινότητας για την αποτελεσματική προώθηση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων τους.

Γραφείο Τύπου και επικοινωνίας

Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)

 
lllll.png

 

Η MarBella Collection είναι ένας αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός όμιλος με τρία ξενοδοχεία πολυτελείας 5*. Το MarΒella Corfu και το MarΒella Nido Suite Hotel & Villas βρίσκονται στην Κέρκυρα, και το MarΒella Elix, στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας.

Το MarBella Elix αναζητά επαγγελματία για τη θέση του Φύλακα

Αρμοδιότητες:

  • Υπεύθυνος στην διατήρηση της ασφάλειας του ξενοδοχείου

Προσόντα:

  • Προηγούμενη ανάλογη εμπειρία σε ξενοδοχείο 4* ή 5* θα θεωρηθεί επιπλέον προσόν
  • Άδεια Εργασίας Προσωπικού Ασφαλείας
  • Επιθυμητή η γνώση Αγγλικής γλώσσας
  • Εξωστρεφής και ευχάριστη προσωπικότητα
  • Άριστη ικανότητα επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικό πνεύμα
  • Επαγγελματική συμπεριφορά

Παροχές:

  • Δυναμικό και εξελισσόμενο επαγγελματικό περιβάλλον
  • Ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
  • Εποχιακή απασχόληση
  • Διαμονή και διατροφή

 

Κάνε την αίτησή σου εδώ και γίνε μέλος της MarBella Collection!

Στοιχεία Επικοινωνίας Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού.

HR DEPARTMENT -MARBELLA COLLECTION

T +30 26610 71126

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.